Sah pe internet

Vasyli Smyslov(1957) Email
A inceput sahul de la varsta de 6 ani. Sub indrumarea tatalui sau a inceput sa studieze cu pasiune sahul, citind "Bazele jocului in sah" (J.R.Capablanca), "Manualul lui Dufrense", "Gandirea sanatoasa in sah" (E.Lasker) si partidele lui Lasker, Capablanca, Alehin, Tarrasch, Rubinstein, Nimzovici. In 1935-1936 a asistat la turneele de la Moscova, vazandu-i "in carne si oase" pe Lasker si pe Capablanca, adevarati idoli "vii".
Primele sale participari la concursuri au avut loc in 1935, in 1937 are deja categoria intai iar in 1938 devine campion unional de juniori. In 1940 participa la campionatul Moscovei unde il intalneste pentru prima data pe marele sau rival, M.Botvinnik, partida terminandu-se remiza dupa o lupta grea. In acest concurs ocupa locul al treilea (dupa I.Bondarevski si A.Lilienthal). La 20 de ani primeste titlul de mare maestru pentru locul 3 obtinut in turneul candidatilor la titlul de campion absolut al Uniunii Sovietice.
Primul turneu jucat peste granita, la Groningen, dup razboi (1946)a reprezentat un mare succes: locul al 3-lea, dupa M.Botvinnik si M.Euwe, clasare care i-a deschis drumul luptei pentru titlul mondial.
La 27 de ani ocupa locul al doilea la turneul candidatilor la titlul mondial dupa M.Botvinnik (1948), iar urmatorii 10 ani au fost anii grei ai luptei cu M.Botvinnik pentru titlul mondial.
Pentru a putea ataca titlul era necesar ca Smyslov sa castige turneul candidatilor (Budapesta 1950), dar el a ocupat numai al treilea loc (dupa Bronstein si Boleslavski), clasare ce-i oferea participarea directa la turneul candidatilor de la Zurich 1953. Aici, V.Smyslov, dupa o lupta titanica cu P.Keres, S.Resevski, D.Bronstein, M.Euwe, S.Gligorici, M.Najdorf, I.Boleslavski, E.Gheler si T.Petrosian, termina castigator!
Meciul pentru titlul mondial cu M.Botvinnik se disputa in anul 1954, dar se termina la egalitate 12-12 si Botvinnik pastreaza titlul.
A fost necesar ca V.Smâslov sa castige un nou turneu al candidatilor la Amsterdam (1956) pentru a putea ataca din nou titlul mondial.
V.Smyslov isi vede visul cu ochii in 1957 cand reuseste sa invinga pe Botvinnik cu 12,5 - 9,5. Dar, dupa mai putin de un an, are loc meciul revansa. Despre acest meci, in cartea sa "In cautarea armoniei", V.Smyslov declara: "Cred ca am evoluat in acest meci mult sub nivelul posibilitatilor mele. Fara a nega meritele adversarului meu, care s-a pregatit serios pentru acest meci, cred ca rezultatul nesatisfacator se datoreste in mare parte starii mele de sanatate. Am inceput acest meci gripat si l-am terminat avand o pneumonie…(…) Insa n-am de ce sa-mi regret soarta. Imi indeplinisem visul de a deveni al 7-lea campion al lumii."
De atunci, Smâslov nu s-a mai calificat in vreo finala de campionat mondial, dar a continuat sa joace sah, dovedind o cariera longeviva rasunatoare. Ultimul mare "strigat" al lui Smâslov s-a produs in 1983, cand a fost la un pas de dreptul de a-i ataca titlul mondial lui Anatoli Karpov. Astazi, fostul campion mondial, ajuns la admirabila varsta de 84 de ani, este foarte slab cotat in ierarhia internationala a jucatorilor de sah.
Despre crezul sau sahist, V.Smyslov afirma: "In sah ma impresioneaza uimitoarea lume a ideilor si frumusetea!"
"Estetica artei sahiste consta pentru mine in primul rand din veridicitatea ei descoperita printr-o gandire logica clara!"
"Frumusetea apare nu numai in jocul combinativ cu sacrificii, dar si in pozitii aparent simple in care se descopera brusc un bogat continut."