Sah pe internet

Gari Kimovici Kasparov(1985-1992,1993-1999) Email
KasparovGari Kimovici Kasparov s-a nascut la 13 aprilie 1963 in orasul BaKu in fosta U.R.S.S.Kasparov l-a întâlnit pe campionul mondial conaţional,Anatoli Karpov  prima oară în 1984, când a terminat nedecis un meci în faţa acestuia.Un an mai tarziu, l-a reîntâlnit pe Karpov şi l-a învins, devenind cel mai tânăr campion mondial la şah.
 
Kasparov va comenta mai târziu cele două ocazii, remarcând schimbarea benefică a situaţiei politice în U.R.S.S.(şi, implicit, imaginea acesteia în lume) prin venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, înaintea meciului din 1985.

A deţinut titlul oficial al Federaţiei Internaţionale a Şahului (F.I.D.E.) până în anul 1993, când a format Asociaţia Profesionistă de Şah, viitoare rivală a F.I.D.E. A continuat să deţină titlul de campion mondial până la înfrângerea sa din 2000, suferită în partida cu Vladimir Kramnik.

Din 1985 până la retragerea sa din 2005, Kasparov a deţinut clasificarea (en. rating) cea mai ridicată din lume în Clasamentul ELO

. Kasparov deţine şi alte recorduri mondiale. Cu valoarea coeficientului ELO de 2851 puncte, cu care a fost creditat în iulie 1999 de către Federaţia Internaţională a Şahului, Kasparov este deţinătorul celui mai ridicat scor ELO atins vreodată de un şahist. La retragerea sa din lumea şahului profesionist, Kasparov era pe primul loc cu un punctaj de 2812. Tot ca un vârf al întregii sale cariere, Gari Kasparov este deţinătorul a premiului Oscar la Şah, pe care l-a câştigat de unsprezece ori.În mai 1997 Gari Kasparov a jucat o partidă de şah cu   Deep Blue. Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni în timp realpe site-ul IBM. Din şase partide desfăşurate pe parcursul a nouă zile, Kasparov nu a reuşit să învingă computerul decât în prima partidă; în următoarele a obţinut remiză, iar în timpul ultimei partide a renunţat, cedând nervos. În 2003, o echipă canadiană-britanică a realizat un documentar care prezintă în detaliu acest meci din punctul de vedere al lui Kasparov.

În jurul meciului s-a produs un scandal care nu a rezultat în investigaţii riguroase ale cazului, adevărul din spatele învingerii lui Kasparov de către computer rămânând necunoscut. Campionul rus a acuzat o neregulă în partida cu numărul doi, când, după o pauză de 15 minute, partea calculatorului a făcut o mutare atipică, pe care Kasparov o bănuieşte ca asistare a oponentului său de către un om. În cursul următoarelor partide s-au produs nereguli, precum intervenţia unei echipe tehnice la momentul blocării computerului în timpul jocului. Poziţia IBM nu a fost exprimată printr-o contraargumentaţie pe bază de dovezi, acuzele lui Kasparov fiind respinse doar ca speculaţii calomnioase. Jurnalele care să ateste procesarea partidelor de către Deep Blue nu au fost puse vreodată la dispoziţia lui Kasparov sau a unei echipe de cercetare a cazului. Şahistul, în schimb, a fost victima paranoiei şi a stresului puternic, dovedind o fire sensibilă şi naivă în faţa unei adevărate campanii publicitare a IBM (pe atunci, o companie obscură) care trebuia să obţină un succes prin produsul promovat. La încheierea acestui episod, profitul companiei a crescut simţitor şi a lansat-o pe făgaşul care a dus în câţiva ani la succesul binecunoscut.Kasparov şi-a anunţat retragerea din şahul profesionist la 10 martie 2005, după care s-a dedicat politicii şi scrisului. În prezent, Gari Kasparov este şeful opoziţiei politice din Rusia, fiind desemnat candidatul mişcării de opoziţie „O altă Rusie” la alegerile prezidenţiale din martie 2008.